Отглеждане на люти чушки

Пиперът, независимо дали е сладък или лют, е топлолюбива зеленчукова култура. След засяване, семената му поникват за 10 дни, при температура 25 градуса. Това става през периода февруари – май. Една от основните грижи пък за неговото израстване, е редовното торене. Реколтата се добива през юли-октомври.

Лютивите, както и сладките чушлета, се отглеждат от семена. Засаждат се в саксии или сандъчета, за да се прихванат. За да поникнат по-бързо, преди засаждането семената се поставят в топла вода, 40-45 градуса, за няколко часа. В саксиите/сандъчетата се засяват на дълбочина до 1.5 см. Отгоре посева може да се покрие със стъкло или буркан.

Саксиите или сандъчетата, в които са посадени семената, задължително трябва да се поставят на топло и светло място, изцяло на слънце. Когато растенията поникнат, похлупаците се свалят, а растенията продължават да се доразвиват при стайни условия.

Отглеждане Люти Чушки

Люти Чушки
Същото е условието за засяване навън – трябва да изберете място, целодневно огрявано от слънцето. Добре е почвата да е обогатена от предшестващата култура.

Люти Чушлета
Ако сте решили да засявате навън, вариантите са два – или засявате директно семената, или пренасяте вече готов разсад, получен в саксия или сандъче.

Когато растенията достигнат 20 см височина, е нужно върховете им да се прищипят. По този начин се стимулира разклоняването на стъблото, тъй като именно там се образуват повечето плодове. Ако израстват бързо, може да се поставят колчета, които да придържат растенията.

Пиперовите растения се поливат внимателно, с хладка вода. Освен това е добре да се торят веднъж на две седмици, както в саксия, така и навън. Лютите чушки задължително се сеят разделно с всички други посеви, най-вече от сладките чушки.

Процедурата по засяването е идентична и в градината. За производство от разсад са необходими 150-200г/дка., а за директна сеитба 600-800г/дка.

Топ продукти

Mykos е продукт, който съдържа  ендомикоризни гъби от рода Rhizophagus вид Rhizophagus intraradices(по-рано наричан Glomus […]

Цена: 85.00 лв.

Пакет ,,Plagron royal“   съдържа продукти покриващи целия жизнен цикъл на вашите растения.Този пакет напълно […]

Цена: 291.50 262.35 лв.

Вентилационният комплект съдържа основните компоненти на една прецизно работеща система. Подходящ е за помещения […]

Цена: 477.00 429.00 лв.