Външно отглеждане: в саксии или в земя?

В тази статия ще разгледаме два варианта за среда за отглеждане, когато то се извършва на открито. Тук ще се запознаете с плюсовете и минусите на двата варианта!

 

 

Отглеждане на открито в саксии

Плюсове:

1 – Един от най-очевидните плюсове за отглеждане на открито в саксии е фактът, че вашите растения са лесно транспортируеми. Това осигурява известна гъвкавост на производителя за разлика от засадените, в земята, растения.

Например, ако живеете в зони на екстремни климатични условия, способността да пренасяте вашите растения на защитено място може да бъде огромно предимство. Оставянето на растенията на милостта на ветровете, на  силния дъжд или снеговалеж, градушка или др., могат да бъдат катастрофални и месеците трудна работа могат да се окажат напразни точно за една нощ.

По същия начин, ако растежа се осъществява, когато часовете на дневна светлина не са оптимални, преместването на растенията в изкуствено осветена стая (или в тъмна стая, ако дните са твърде дълги, за да предизвикате цъфтежа) може да даде разликата между добра и посредствена реколта.

2 – Друго предимство на отглеждането на открито в саксии е способността да контролирате темпа на растеж и евентуалния размер на вашите растения, което може да бъде много полезно, ако видимостта им е проблем.

Саксиите гарантират, че след като корените са изчерпали пространството, което заемат, ще престанат с вегетативния растеж.

3 – Третото предимство на отглеждането в саксии е способността да се контролира еднородността и качеството на средата за отглеждане и да се решат проблемите, които могат да възникнат, като се прехвърлят в нова саксия с нова почва.

Можете да сте сигурни, че вашите саксии съдържат само това, което сте поставили в тях, и че не е имало смесване с местна почва. Това също може да доведе до контролиране на нежелани вредители и бактерии, въпреки че при външна среда точният контрол върху този аспект може да бъде труден.

Минуси:

1 – От друга страна, задържането на растения в саксии може да бъде нежелателно поради факта, че ограничава растежа, като по този начин намалява потенциалната реколта и общото здравословно състояние на растението. Разбира се, съществуват огромни саксии за отглеждане на открито, но ако наистина искате да увеличите потенциала на големите си растения, ограничаването на достъпа им до почвата не е точно начина.

2 – Друг потенциален проблем е фактът, че растенията могат да се транспортират в саксии – това определено е предимство за много отглеждащи се на открито производители да могат да преместват растенията на закрито или в оранжерия, ако е необходимо, но фактът, че можете да ги вземете и да ги носите също така означава, че други, по-малко добронамерени хора могат да направят същото.

3 – Друг възможен недостатък е необходимостта от по-редовна и щателна поддръжка, когато растенията са в саксии. Ръчното поливане обикновено е от съществено значение, тъй като дори ако вашите саксии са в състояние да получат вода от дъждовете, те няма да имат достъп до подземните води или влагата, които се съдържат в почвата – което за растенията.

Отглеждане на открито в земята

Плюсове:

1 – Най-очевидното предимство на засяването на семена или засаждането на посадъчен материал в откритата земя е фактът, че те имат пълен, неограничен достъп до хранителни вещества и влага в корените. Тъй като корените могат свободно да растат надолу, те могат да   задоволят своите нужди за вода само от подпочвените води.Това гарантира, че вашите растения могат да постигнат пълния си потенциал по отношение на височината, енергията и евентуалния добив, а също така означава, че е необходима по-малка поддръжка.

2 – Друго потенциално предимство на отглеждането в откритата земя е по-малката инвестиция

Когато става въпрос за факта, че отглеждането в саксии обикновено налага необходимостта от няколко трансплантации през целия живот на растенията в постепенно по-големи саксии, разходите за саксии сами могат да достигнат стотици за малък производител и дори хиляди за мащабни производители.

Минуси:

1 – Разбира се, отглеждането на открито в откритата земя означава, че вашите растения не са транспортируеми, което е предимство, ако кражбата е проблем, но може да бъде и голям недостатък.Не транспортируемите растения означават, че сте в ръцете на времето и сезона – ако настъпят гръмотевични бури или наводнения, вашите растения може да не оцелеят, освен ако не сте в състояние да изградите телени клетки, за да предпазите вашата реколта от най-лошото при сурово време.

2 – Освен това, ако вашите растения не могат да бъдат преместени, те трябва да се отглеждат само в благоприятното време на годината, тъй като те не могат да бъдат преместени в добре осветено или напълно затъмнено пространство, т.е. ако естествената дневна светлина им пречи да цъфнат или пречи на енергичния вегетативен растеж.

3 – Друг голям проблем може да се окаже качеството и еднородността на почвата. Повечето производители, които избират този метод, полагат големи усилия, за да гарантират, че почвата е подходяща от гледна точка на дренаж, консистенция и рН и често смесват почвата с добавки като вар (за повишаване на pH), пясък (за подобряване на дренажа) , или тор (за увеличаване на наличните хранителни вещества).

Като цяло отглеждането на открито има своите предизвикателства, но е доказано най- естествения метод за жизнения цикъл на растенията, при който те разполагат с перфектните условия за вегетация и цъфтеж – природните условия.

Топ продукти

Пакет ,,Plagron royal“   съдържа продукти покриващи целия жизнен цикъл на вашите растения.Този пакет напълно […]

Цена: 291.50 262.35 лв.

Вентилационният комплект съдържа основните компоненти на една прецизно работеща система. Подходящ е за помещения […]

Цена: 477.00 429.00 лв.

рН Test е идеален за лесно тестване. Тoй обхваща широк спектър, като се започне […]

Цена: 11.50 лв.