ЕС ТЕСТЕРИ: какво представляват и как се използват??

Измервателните уреди на ЕС са много полезно средство при отглеждането, тъй като позволяват на производителите да имат пълен контрол върху храненето на своите растения.

 

Днес, с десетки марки хранителни вещества, предлагащи свои собствени формули, може да е трудно да се намери правилната дозировка за Вашите растения, особено когато хранителните вещества или добавките от различни марки са смесени. С помощта на измервателен уред на ЕС можете лесно да проверите точното количество хранителни вещества, съдържащи се във вашия хранителен разтвор, което, както ще видите в тази статия, прави нещата много по-лесни.

 

Резултат с изображение за ec meters

 

Измервателните уреди на EC са електронни устройства, които могат да работят с батерии (преносими модели) или директно свързани към мрежата (непрекъснати измервателни уреди). Те измерват електрическата проводимост на течностите, т.е. количеството на солите, разтворени във водата (способността на материала да провежда електрически ток). По този начин нивата на проводимост разкриват количеството соли (хранителни вещества), съдържащи се във вашия хранителен разтвор.

 

 

Някои видове растения изискват различно хранене в зависимост от етапа на растежа им. С помощта на измервателен уред на ЕС и особено в случая с хидропонното култивиране (кокосови влакна, керамзит, дълбоководна култура и др.), Можете лесно да проверите количеството хранителни вещества и по този начин да дадете на вашите растения правилното хранене.

 

 

Тези измервателни уреди работят с електроди, които са потопени в резервоара за вода и веднага дават показание за електрическата проводимост на разтвора. Щом разберете тази стойност, можете да добавите повече хранителни вещества или повече вода, в зависимост дали трябва да вдигнете или намалите EC на хранителния разтвор.

 

Видове EC тестери и причини, защо трябва да използвате такъв?:

Съществуват два типа EC тестери, преносими (ръчни) и непрекъснати измервателни уреди. Портативните измервателни уреди на EC са малки, лесни за носене и употреба, които ви дават показанията, след като потопите електродите в разтвора. От друга страна, свързаните към мрежата ЕС тестери Ви показват точно измерване само с едно потапяне на електрода – измерването веднага се показва на включения дисплей. Те се използват главно при рециркулационни системи, с които трябва да проверявате ЕС почти всеки ден.

 

В рециркулационните системи като EBB & FLOW, хранителният разтвор преминава от резервоара до растенията и след това обратно в резервоара, така че се налага внимателно да се проверява хранителния разтвор всеки ден. Както нивото на водата, така и количеството на хранителните вещества ще намалеят с времето и тъй като растенията се хранят, така че в зависимост от капацитета на резервоара, ще трябва да го проверявате сравнително често.

 

За да заредите резервоара, първо поставете водата, разбъркайте, ако в резервоара е останал някакъв хранителен разтвор, проверете ЕС и добавете повече хранителни вещества, ако е необходимо. След като имате правилната стойност на ЕС, коригирайте нивото на рН на разтвора и сте готови! Не забравяйте, че хранителният разтвор трябва да бъде подходящо окислен и при около 20-22ºC.

 

 

Резултат с изображение за milwaukee ec

 

 

Ако не се използват тестери на pH или EC, растенията вероятно ще покажат недостиг на хранителни вещества или излишъци, за няколко дни, поради неправилни параметри на хранене. Така че, ЕС означава количеството хранителни вещества, докато рН означава начина, по който тези вещества се абсорбират (неправилните стойности на рН ще причинят дисбаланс на хранителните вещества поради лоша абсорбция, дори ако количеството на хранителните вещества е правилно).

 

В случая на системи, които не са рециркулиращи, при които напоителната вода не се връща в резервоара за вода, стойностите на рН и ЕС често са по-стабилни. По този начин, в повечето случаи ще се нуждаете само от pH и EC тестер, само когато зареждате резервоара на вашия хранителен разтвор.

 

 

В тези случаи най-често се използват ръчни или преносими електромери. Получавате незабавно отчитане на желаната стойност, след като електродите са потопени, така че батериите лесно могат да издържат месеци.

 

Също така има устройства, които измерват както pH, така и EC (някои от тях и температура) с едно отчитане, така че знаете всичко, което трябва да знаете за хранителния си разтвор с един поглед.

 

 

Резултат с изображение за bluelab guardian

 

Трудно ли е да използвате измервателен уред на EC?

Не, не е. Както сте забелязали, трябва само да потопите електродите, за да получите незабавно отчитане. Основното предимство на познаването на точното ЕС на вашия хранителен разтвор значително намалява риска от хранителни дисбаланси, затова вашите растения могат да покажат пълния си потенциал, което означава по-високи добиви и качество.

 

 

Докато повечето таблици за хранене / графици, предоставени от производителите на хранителни вещества, ви дават дози в ml / l или ml / галон – така никога не знаете точното количество соли, разтворени в хранителния разтвор – EC тестера позволява да имате пълен контрол над храненето на вашите растения. Земеделските производители обикновено добавят всички хранителни вещества и добавки до достигане на ЕС от 0,8-1,2 по време на растежа и 1,2-1,8 по време на периода на цъфтеж. Разбира се, тези стойности могат да варират в зависимост от генетиката, хранителните вещества, качеството на водата и т.н. И в двата случая (растеж / цъфтеж) ЕС постепенно се увеличава, когато растенията се развиват.

Топ продукти

Пакет ,,Plagron royal“   съдържа продукти покриващи целия жизнен цикъл на вашите растения.Този пакет напълно […]

Цена: 291.50 262.35 лв.

Вентилационният комплект съдържа основните компоненти на една прецизно работеща система. Подходящ е за помещения […]

Цена: 477.00 429.00 лв.

рН Test е идеален за лесно тестване. Тoй обхваща широк спектър, като се започне […]

Цена: 11.50 лв.