4 съвета за закупуване и използване на лампи за вашите стайни растения

lampa-za-rastenia

Недостигът на естествена светлина, нужна за фотосинтезата на стайните растения, може да причини през есенно-зимния сезон изтъняване на стъблата, избледняване и спиране на цъфтежа. Макар че има растения, които виреят добре на сянка, за правилното развитие на по-голямата част от тях е нужна повече светлина.

Осигуряването на изкуствено осветление за растения е единственият начин за  удължаване на дневните часове, когато растенията не получават необходимото количество светлина.

С поставянето на лампи за растения ще бъде компенсирана липсата на светлина и ще се създадат оптимални условия за отглеждането на разсада или другите растения.

Какви лампи за отглеждане на растения има?

Фитолампите подпомагат растежа и развитието на растенията. Тяхната светлина е много близка до слънчевата и затова са ефективен начин да се удължи приемът на светлина.

Като допълнително осветление за растения обичайно се използват:

LED лампи

Поради отличния си радиационен спектър, консумацията на по-малко електрическа енергия и дългият експлоатационен живот, различните видове лед лампи за растения са най-предпочитаните.

Флуоресцентни лампи

Наричани още CFL лампи, те са много изгодни, тъй като цената им е сравнително ниска, спрямо енергийната ефективност.  Все  повече  хора  използват флуоресцентни лампи поради тази причина.   LightWave T5 216W

Техният спектър е с ориентация към ултравиолетовото лъчение и понеже това се отразява добре на кореновата система, са особено подходящи лампи за разсад.

Натриеви лампи

Натриевите или HPS лампите са вид газоразрядни лампи. Светлината при тях се получава, когато през разреден газ премине електрически ток, водейки до образуването на газоразрядна плазма.

Те са икономични и високоефективни, с мощност, достатъчна за осветяване на 1,5 м перваз. Значително подобряват растежа и цъфтежа на стайните растения с червеникавия си нюанс на осветяване.

С какво да съобразите избора си на лампа за растения?

Когато избирате фитолампа, цена и полезни характеристики в повечето случаи са в много добро съотношение.

За осветяване на стайни растения добър вариант са LED лампите. В онлайн магазин Growmall ще намерите не само LED лампи, но и други видове, сред които може да избирате според нуждите и предпочитанията си.

Съобразете избора си на лампа с:

l  Формата

Лампа с цокъл е по-подходяща за отделни саксии или радиусни стелажи. Ако растенията ви са повече и са разположени на перваз или рафтове, изберете линейна лампа.

l  Мощността

За стайни растения мощността трябва да бъде поне 25-30W. В характеристиките на продуктите си производителите посочват номиналната и реалната мощност. При една качествена лампа реалният капацитет трябва да е с по-малка стойност.

l  Спектърът

На спектрограмата на опаковката са посочени най-високите стойности в синята и червената част на спектъра. Изберете стойности в синята част 440-450 nm, а в червената – 650-660 nm.

l  Препоръките за монтаж

В инструкциите се препоръчва разстоянието, на което трябва се постави лампата от растенията, като то варира между 20-45 см.

Ако удвоите височината, светещият поток ще се намали 4 пъти. По-мощната лампа може да се окачи по-високо. Например LED лампа с мощност 25W трябва да се окачи на 15-30 см, а с 50W – на 20-50 см.

Освен всичко друго, обърнете внимание и на материалите на изработка. Лампа от устойчива пластмаса, неръждаема стомана, алуминий или стъкло ще можете да ползвате по-дълго.

За по-подробна информация и избор на най-подходящото за конкретния случай осветление, се допитайте до нашите колеги на телефон 0878 888 371 – с удоволствие ще споделим наблюдения и опит с вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *