Биологичен контрол на вредителите: полезни срещу вредни насекоми

Биологичен контрол на вредители

Като големи любители на природата знаем, че идеалният метод за отглеждане е органичния.

 

Когато става дума за борба с вредителите, можете също така да избегнете химически елементи, които могат да бъдат вредни както за вашето здраве, така и за околната среда. Природата е мъдра и ни осигурява насекоми, които ни позволяват да се борим с вредителите по естествен начин. Това, което е известно като биологичен контрол на вредителите – практика, която включва въвеждане на хищни видове върху растенията, за да се премахнат вредителите, които ги застрашават. С други думи, полезни насекоми срещу вредни насекоми. Тук ви разказваме за най-често срещаните видове за биологичен контрол на вредителите върху растенията.

Вредителите върху растенията са едни от големите кошмари на производителите. Когато най-малко го очаквате, вашето скъпоценно растение е заразено с малки натрапници, които могат да унищожат пъпките ви. Много хора избират да се борят с химически пестициди, убедени, че това е най-ефективното решение. Но химическите инсектициди не са непогрешими и носят и някои рискове:

  • Някои пестициди са прекомерно използвани в селското стопанство, до такава степен, че насекомите сега са имунизирани срещу тях
  • Тяхната злоупотреба може да се отрази на качеството на растението и дори да е в ущърб на здравето на онези, които консумират плодовете му
  • Производството и употребата на химични агенти също са вредни за околната среда.

Алтернативен и екологосъобразен вариант е биологичният контрол на вредителите; това е използването на насекоми, които атакуват и ядат други. Това е естествено средство за защита, което е много лесно да се приложи и което предотвратява употребата на химически пестициди. За да го използвате правилно, трябва да разберете, че всеки вид, който може да атакува вашето растително растение, като листни въшки или паяци, трябва да се бори със съответния противник. Например, за да сложите край на чумата от листни въшки, ще ви е необходима добра армия от калинки, докато паяците са любимата храна на мрежокрилите.

По-долу представяме, един по един, насекомите, които най-често се използват за биологичен контрол на вредителите върху растенията. След като определите какво насекомо уврежда вашите култури, можете да изберете с какво да го атакувате.

Акарите

Biological control of cannabis pests - mites

Акарите имат лоша репутация, но някои от тях, като Phytoseiulus persimilis, могат да бъдат големи съюзници на производителите –  любимата им храна е червеният паяк, ларвите и яйцата.
Как да ги използвате: ако освободите вида в градината, той постепенно ще се адаптира към него и ще изпълни своята мисия: основно да яде. За да оцелеят, ще трябва да поддържате нивата на влажност над 40%. Грижата, която осигурявате, и усилията, които правите, ще си заслужават, тъй като те могат да погълнат до пет червени паяка или 20 яйца и ларви всеки ден.

Друго насекомо за борба с акарите е Amblyseius californicus.

Как да ги използваме: За разлика от предишната, тя не изисква много влажност и издържа на високи температури, което ги прави много полезни при вътрешни или на открито през лятото. Въпреки това, те не са толкова добри за големи инфестации, защото не са толкова безразсъдни. По този начин те са идеални за това, когато заразата е в началото.

Anthochoridae

Biological control of cannabis pests - anthochoridae

Известни също като „цветни буболечки“, обикновено се намират в и близо до културите.

Те се борят: с други насекоми, като акари, паяци, яйца от насекоми, червени паякообразни акари и няколко вида малки гъсеници.
Как да ги използваме: Диетата им се състои предимно от цветен прашец и сок от някои растения. Затова най-добре се привличат от растения с големи, ароматни цветове.

Паяците

Паяците могат да представляват много специален ресурс в насажденията и градините, тъй като те ядат всички видове насекоми. Има много класове на тези животни.

Biological control of cannabis pests - spidersТе се борят: много от тях като видове, които са склонни да повреждат растения, като гореспоменатите акари, но също и други, като краставични буби, които могат да нанасят големи щети на растенията.
Как да ги използваме: най-добрият начин да привлечете паякообразни е да засаждате цветя. Но внимавайте: не бъркайте ужасния червен паяк, вида акари, който може да се превърне в чума за вашите култури, за истински паяк.

Syrphidae

Biological control of cannabis pests - syrphidae

Syrphidae често се бъркат спчелите, но те са различни животни. За да се разграничи този вид от пчела или оса, се съсредоточете върху очите им, които са много по-големи. Те също са безвредни за хората, така че се използват като форма на биологичен контрол в селското стопанство.

Те се борят: листни въшки, червеи, трипси и кокинели.Ларвите се хранят с тези видове: когато растат, само ядат нектар и прашец, стават опрашители, изоставят ролите си като хищници.

Мрежокрили

Chrysopidae, известни като мрежокрили, са особено ненаситни.

Biological control of cannabis pests - lacewingsКогато все още са ларви, те са големи поглъщатели на вредители, тъй като те могат да ядат до 60 бели мухи, листни въшки и паякообразни акари на час. Те могат да останат в това състояние в продължение на три седмици, преди да станат възрастни. За да ловуват, инжектират плячката си с парализираща отрова.

Те се борят: с бели мухи, листни въшки и акари
Как да ги използваме: За да се възпроизвеждат възрастни, е препоръчително да имате богати на нектар цветя. Освен това, препоръчваме да ги пуснете рано сутрин или през нощта, когато атмосферата и температурата са по-меки.

Калинки

Тези приятни и доста малки насекоми са много лесни за намиране в разсадници и се отличават с тяхната голяма воля.

Biological control of cannabis pests - ladybugsТе се борят:  големи поглъщатели на листни въшки и акари, толкова безразсъдни, че ако имате кокинели и малки гъсеници, те също ще ядат и тях

Как да ги използвате: Въпреки че те са лесни за получаване, тайната е да ги държите на вашите растения. Препоръчваме да ги освободите през нощта, когато е по-хладно и да поръсите вода на вашите растения, така че да могат да пият. За да ги предпазите от скитане в търсене на други градини, можете да поставите цветя около тях, тъй като техният нектар и цветен прашец благоприятстват възпроизвеждането им.