Основни съвети за отглеждането на растения на закрито

В последните години отглеждането на растения в закрити помещения се превръща в трайна тенденция. То включва не само обичайните стайни цветя, но и зеленчуци, подправки и др.

При някои хора такъв начин на отглеждане е хоби, което впоследствие може да се превърне в професионално начинание с добавяне на нови видове към асортимента на отглежданите растения.

indoor-plants

За да бъде отгледано качествено едно растение, без значение от любител или професионалист, то има нужда от оптимална среда и условия. Обикновено при такъв тип отглеждане е важно използването на специални почвени смеси и субстрати, които съдържат всички необходими за растенията елементи и вещества.

За да се радвате на здрави и качествени растения, е добре да се съобразите с няколко основни съвета, които ще допринесат за успешното ви градинарство. Ето кои са най-съществените фактори за правилното отглеждане на растение:

Температура на помещението

Подходящата температура е от съществено значение за правилното развитие на растенията. Оптималната температура като цяло е в диапазона между 20-26°С в светлата част на деня, а в тъмната – 18-21°С. Дневната температура без повишение на СО2 в помещението трябва да бъде 23°С , а при повишен СО2 – 24,5°С.

Поставянето на източник на топлина близо до растенията не е препоръчително. Може да следите дали почвата изсъхва бързо, което означава прекалено висока температура на околната среда. Най-добре използвайте термометър или хигрометър за по-сигурен контрол.

higrometarВлажност на средата

Във вегетативния период на растенията те се нуждаят от влажност в помещението около 40-65%, а при цъфтеж – 40-60%. Може да използвате овлажнител за контролирано повишаване на влажността.

При прекалено висока влажност съществува риск от поява на плесени и гъбички. Може да увеличите въздушния поток, като отваряте по-често прозорците или използвате вентилатор. Винаги трябва да се съобразявате със специфичните нужди на съответното растение.

Вентилация и въздухообмен на помещението

Ако осигурите правилна циркулация на въздуха, ще се избегнат плесените и опасните заболявания по растенията. Също така водата ще се изпарява за по-кратко време – важно условие, особено ако отглеждате зеленчуци.

За да има непрекъснато движение на въздуха, обичайно се практикува поставянето на вентилатор. За по-голямо помещение се препоръчва един вентилатор на всеки три 1000-ватови лампи.

Добре е да поставите вентилация за смяна на въздуха на различни интервали, ако отглеждате растения в оранжерия.

Осигуряване на достатъчно светлина

Светлината е основен фактор, нужен за растежа и развитието на всяко растение. Растенията в закрити помещения не използват естествена светлина, а изкуствена, за да могат да трансформират поетата вода, хранителни вещества и въглероден диоксид по време на фотосинтезата в полезна храна. При липса на светлина или ако тя е недостатъчна, не могат да се развиват правилно.

За да сте спокойни, че ще създадете оптималното осветление в съответната зона с растения, помислете за:

●       Вид и мощност на светлината

В първата фаза на растежа и при клонирането се препоръчва флуоресцентно осветление, като CFL-лампата може да бъде 150 W .За вегетативната фаза e подходящо халогенното осветление и HPS натриеви лампи в съотношение 60:40%. При цъфтеж може да използвате натриеви лампи от 250 W.

Оптимизиран пълен спектър за отглеждането и цъфтежа предлагат и LED лампите с мощност от 20-900 W, при които подобреният спектрален изход насърчава фотосинтезирането за растеж и цъфтеж.

●       Светлоотразяване

Ако светлината бъде отразена с подходящи материали, използването ѝ ще бъде  оптимално. Най-често за целта се използва бялото фолио, поставено над лампата и по стените на помещението.

Много по-практични и ефективни са рефлекторите, отразяващи максимално излъчената от лампата светлина върху растенията. В Growmall може да откриете различни модели рефлектори  – параболичен, с охлаждане и др.reflektor

При поставянето на лампите внимавайте да не са прекалено близо до растенията. Халогенните и натриевите трябва да са до 1 м от върховете им, а обикновените флуоресцентни – до 40 см, в зависимост от мощта.

Някои от най-добрите фитолампи предлагат опция с таймер. Това позволява автоматична настройка на действието им.

За по-подробна информация и други съвети за отглеждането на растения на закрито, се допитайте до нашите колеги на телефон 0878 888 371 – с удоволствие ще споделим наблюдения и опит с вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *