Отглеждане на коноп в домашни условия

Отглеждане на марихуана вкъщи
Може ли да се отглежда канабис у дома? Това е един от най-често срещаните въпроси, които си задават много хора и отговорът е твърдо ДА!

Конопът е изключително издръжливо растение и може да се адаптира към почти всякакви условия, с изключение, разбира се, на най-критичните. И тогава логично следва другия важен въпрос: Как точно да отглеждаме коноп у дома?

Акценти при отглеждането на марихуана в домашни условия

Особености на почвената смес

Добра почва за отглеждане на растенията може да се закупи във всеки магазин за цветя или гроушоп – микс на базата на хумус с добавка на перлит е едно отлично решение. Бихте могли, също така, да се сдобиете с почвена смес за рози и лимон и да ги разбъркате в равни количества.

Най-важното е да сте сигурни, че нивото на pH на почвата е между 5,5-7.
Също така е добре тя да съдържа по-голямо количество азот, фосфор и калий, както и съвсем малки количества желязо, сяра и калций.

Добри почвени смеси правят производителите BioBizz, Canna, Plagron, Gold Label, BioNova. Препоръчваме почва от 50л canna terra professional – обогатена с всички елементи, от които се нуждаят вашите растения по време на първата седмица на растеж. Почвата е с регулирано рН за дългосрочен контрол, заредена с вар в достатъчно количество, за да издържи цял цикъл.

Осветлението при отглеждане на марихуана в домашни условия е от ключово значение

Най-популярните източници на светлина за марихуаната днес са енергоспестяващи, DNaT (с натриева тръба) и LED лампите. Обикновените крушки не са добър вариант, защото техният спектрален състав не е подходящ за марихуаната и ефективността на фотосинтезата може да бъде сведена почти до нула.

Ако искате да осигурите правилната светлина с минимални разходи, тогава можете да използвате LED лампи.

За едно растение ще са ви необходими 3-4 крушки с мощност по 40 W и цветна температура 3500K.

Ако изберете натриеви лампи DNaT, трябва да имате предвид, че по време на работа те отделят топлина и следователно растенията ще се нуждаят от по-добра вентилация.

Най-популярните лампи за отглеждане на растения са:

  • HPS лампи – отличават се с висок коефициент на полезно действие, прецизни са и имат дълъг живот;
  • HID лампи – те са добре познати и имат висок интензитет. Осигуряват повече полезна светлина от флуоресцентните, а консумират същата електроенергия;
  • Флуоресцентни лампи – най-вече се предпочитат за периода на покълване на семената и при младите растения, които не се нуждаят от твърде силна светлина.
  • LED лампи – са отличен избор, защото техните светодиоди са с много дълъг живот, освен това са икономични и с широк светлинен спектър, но и съответно цената им е по-висока.

Каква температура е необходимо да се поддържа при отглеждане на марихуана у дома?

Оптималните стойности са между 22 и 27 градуса, като за най-подходяща се счита температурата от 24 градуса. За да се отглежда канабис успешно у дома, е необходимо стриктно да се поддържа този температурен диапазон.

За приемлив се счита и по-широкият диапазон от 16 до 35 градуса, но при големи разлики от оптималната температура растението просто ще оцелее, без да даде добра реколта. Ако ще отглеждате марихуана в такива условия, тогава е за предпочитане да изберете устойчиви на замръзване и на топлина сортове.

Какво трябва да знаем за поливането на растенията в различните фази от растеж?

При самото покълване на семената те се нуждаят от много влага. Може да използвате стария метод, при който семената се поддържат влажни в памук, докато се разпукат и малките кълнове се покажат. След това покълналите семена могат да се разпределят в малки саксии за самостоятелен растеж. След като растенията пораснат, се преместват в по-големи контейнери – над 10 литра, съобразно сорта. Поливането на почвената смес се извършва при необходимост, тоест веднъж на 3-5 дни. Показател за честота на поливките е сухотата на почвата на дълбочина 2-3 см. Ако при разравяне тя е суха, значи е време за поливане. Тогава се полива обилно, така че водата да започне да изтича от дупките на саксията.

Как да се справим с миризмата на коноп у дома?

Факт е, че по време на цъфтене конопът излъчва доста силна и специфична миризма, затова е необходимо да се инсталира обезмирисител за въздух. Ако растението ви е малко и излъчва аромат с ниска интензивност, най-вероятно ще бъде достатъчно само едно-единствено средство, специално предназначено за неутрализиране на миризмата. Ако възнамерявате обаче да използвате обикновен освежител за въздух, вместо неутрализатор, да занете, че той няма да помогне.

Отглеждане на марихуана в growbox – залог за добри резултати

Благодарение на него е възможно да се създаде микроклимат, подходящ за здравословния растеж на растението, поддържайки го в отлично състояние през целия му жизнен цикъл. Заради строго контролираната среда, резултатите са перфектни.

Гроубокс Mammoth PRO 90
Гроубокс Mammoth PRO 90

Във вашия гроу бокс можете да инсталирате подходящо осветление, включително лампи DNaT. Вътрешните стени на контейнера са покрити със отразяващо фолио или са боядисани с бяла матова боя.

Ако в помещението, където се намира гроубокс палатката, е твърде студено, може да добавите покритие от пенофол – освен че е отличен светлоотразител, той играе ролята и на топлоизолатор. В гроубокса е инсталирана цялостна вентилационна система, която най-често се допълва с филтър с дървени въглища – за премахване на нежеланите миризми по време на цъфтежа на растенията. В зависимост от размера, биха могли да се отглеждат от 1 до 8 растения в един гроубокс.