Кой вид среда на отглеждане да изберем: на почва (торф) или кокос? Какви са предимствата и недостатъците?

торф или кокос

Отглеждането в обикновена почва води до добри резултати, но почвените алтернативи – торфени и кокосови почви – могат да превърнат добрите резултати в страхотни. Тези по-специфични субстрати подобряват структурата и аерацията на почвата, задържат жизнено необходимата влага и хранителни вещества, подобряват pH и стимулират микробната и бактериална микрофлора.

Затова и на отглеждането на коноп в кокосова почва често се гледа като на една фантастична алтернатива. Същевременно, този метод на отглеждане е много подходящ за начинаещи, тъй като е супер лесен за усвояване.

Какво представлява кокосовия субстрат?

Кокосови орехи и кокосови влакнаСтава дума за преработено естествено влакно от кокосови орехи, което е чудесна среда за отглеждане на този сорт растения, както на закрито, така и на открито. Дори производителите на най-качествените нормални почви препоръчват буферирането им с кокосов торф.

Много популярни са кокосовите пелети Jiffy, произведени от кокосови влакна. Те се ползват за вкореняване на резниците при размножаване на растенията. Веднъж вкоренени, резниците и разсадът могат да продължат вегетацията си във всеки друг почвен субстрат.

Предимства и недостатъци на кокосовите почви

Предимства:

 • Отглеждането на растения в кокосов субстрат е метод на отглеждане, който се усвоява изключително лесно дори и от любители градинари и такива без солиден опит в отглеждането.
 • Кокосовия торф е рай за корените на канабиса, поради богатата на кислород среда, която той създава около тях. Освен това, кокосовите влакна имат свойството да задържат вода и да я отдават постепенно на растението, което намаля вероятността от загниване на корените и фосфорен дефицит.
 • Растенията са по-устойчиви на болести и вредни насекоми, заради отлично аерираната среда.
 • Много трудно може да преполеете вашите растения, понеже влакната са рехави и изсъхват много бързо.
 • Корените на растенията се развиват почти толкова бързо, колкото в една добре изградена хидропонна система.
 • Кокосовите влакна в субстрата са естествен рециклиран продукт, който иначе би бил оставен да изгние или да се натрупа като боклук в природата.
 • Лек и дискретен – кокосовият торф е много по-лек от обикновената почва, което ще намали значително разходите ви за доставка. Примерно, от 500 гр. плочка може да получите около 4 литра готов за ползване торф. Освен това, кокосовите плочки са и с по-компактни размери, следователно са и по-дискретни и не привличат внимание, когато ги поръчвате в големи количества.

Недостатъци:

 • Кокосовите влакна се разграждат по-бързо от почти всяка друга среда за отглеждане, така че ще се налага да ги подменяте поне веднъж годишно.
 • Поради високата скорост на обмен на катиони, кокосовите кокосови влакна складират хранителните вещества, които освобождават при необходимост впоследстиве. Но също поради тази причина, те са склонни да задържат калций, магнезий и желязо. Това означава, че ще трябва да използвате допълнително торове и добавки, за да подобрите наличието на Ca, Mg и Fe в почвата.
 • При употреба в хидрипонни системи, кокосовия торф отделя много малки частички от себе си, които скоро започват да се трупат и да запушват тръбите на поливната система. Затова ще бъде нужно тези частички да се филтрират.
 • Поради относително бързото му разграждане, кокосовия торф реално не може да бъде използван повторно.

Предимства и недостатъци на торфените почви

Торфено блато

Предимства:

 • Торфените почви са идеалната среда за развитие на полезни микроорганизми. Напредъкът в разбирането на почвите и как те функционират показва, че разнообразната бактериална флора играе фундаментална роля в развитието на здрава коренова система и растение. Тези организми улесняват разграждането на органичните вещества и правят хранителните вещества по-лесноусвоими за корените на растението.
 • Хранителните торфени почви са екологично чисти и предпазват растенията от вредители и от патогенни организми. Липсата на вредни микроорганизми в торфа предпазва растенията ви и от плевели.
 • Помага при алкални почви – ако почвата е богата на минерали, хранителни вещества и ензими, корените няма да могат да ги усвоят, ако почвеното pH показва стойности извън диапазона pH6 – pH7. Ако почвата ви е твърде алкална, торфеният субстрат ще ви помогне да балансирате pH, тъй като той е леко киселинен.
 • Много подходящ за предразположени към суша региони. Торфът може да задържа големи количества вода (до 20 пъти собственото си тегло), което означава, че общото количество вода, нужна за отглеждането, е много по-малко. Това, от своя страна, намаля разходите и съкращава времето, отделяно за поливане.
 • Източник на ключови хранителни вещества, полезни за канабиса. Едно от най-важните сред тях е сярата – основен минерал, помагащ за образуването на ключови ензими и изграждането на протеини. Сярата също се използва при създаването на терпени и може да засили аромата и вкуса на цветните пъпки.

Недостатъци:

 • Способността на торфената почва да задържа вода я прави изключително влажна. Така се създават условия, при които околната почва я притиска и в резултат се образува силно сбита, плътна почва, която спира достъпа на въздух до корените и предизвиква гниене. За да се избегне гниенето и да се осигури адекватна аерация, е добре да се използва перлит или друга подобна добавка към почвата.
 • Торфените почви изискват доста дълъг процес на подготовка. Ако отглеждате на открито, ще трябва да започнете да я подготвяте още в началото на пролетта, за да е готова за вегетационния период.
 • Подпомага унищожаването на девствена природа – производителите на торфен субстрат го добиват, като разкопават естествени торфени блата. Това оказва значително въздействие върху блатата, които са уникални екосистеми и след подобна човешка намеса се налага да се възстановяват, което е бавен и сложен процес.
 • Влажните почви понякога водят до поява на плесен и гниене на корените. Хубавото е, че с подходяща аерация (например чрез добавяне на перлит в почвената смес), лесно ще елиминирате тaзи заплахa.

Важно е обаче да се отбележи, че както кокосовият субстрат, така и торфа са доказали своята ефективност като по-добри алтернативи на обикновените почви.

Въпросът пред стартиращите градинари, обаче, остава: кое от двете да предпочетат, при какви ситуации, и какви проблеми ще решат?

Ситуация №1: Нужда от регулиране pH на почвата

Дори и ако минералите в почвата са в изобилие, корените пак няма да могат да ги усвоят, ако pH не е в необходимите граници. Канабисът обича стойности от 6-7 рН. Ако почвата ви е твърде алкална, добавянето на торф ще ви помогне да я балансирате.

Ситуация №2: Отглеждане на растения в сухи/влажни почви

По-горе вече описахме как качествените торфени почви могат да помогнат на производителите да намалят количеството на използваната вода в отглеждането. Това ги превръща в изключително икономична и полезна опция, особено за всички по-сухи или предразположени към засушаване почви.
Ако отглеждате обаче растенията във влажни почви, по-добре е да заложите на кокосов субстрат, който има способността да отдава на растенията само толкова влага, колкото им е необходима. Торфените почви няма да бъдат добър вариант в този случай, защото могат да провокират появата на плесен и респективно – гниене на корените.

Ситуация №3: Нуждата на растенията от определени хранителни вещества

Торфеният мъх е източник на няколко хранителни вещества, които са много полезни за канабиса. Един от тях е сярата. Този основен минерал помага за образуването на ключови ензими и изграждането на протеини. Сярата се използва също при създаването на терпени и може да подобри значително вкуса на канабиса.

Ситуация №4: Бърза подготовка на почвата за отглеждане на растения

Един сериозен недостатък на използването на торфени почви за подобряване средата на живот на канабиса, е че те изискват доста дълъг процес на подготовка. Ако отглеждате растенията на открито, ще е необходимо да започнете подготовката още в началото на пролетта, така че всичко да е готово за вегетационния сезон.
При употребата на кокосов субстрат, този проблем отпада.

За по-подробна информация и избор на най-подходящата за конкретния случай почвена смес, се допитайте до нашите колеги на телефон 0878 888 371 – с удоволствие ще споделим наблюдения и опит с вас!

 

Източници:
Growing Cannabis In Coco Coir Or Peat Moss – Royal Queen Seeds
The Pros And Cons Of Growing In Coco Coir – Advanced Nutrients
Advantages and Disadvantages of Coir – Hydroponic Answers

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.