Препоръчително ли е да използваме субстрати при отглеждане на растения?

pochvi-substrati

Един от най-важните фактори за отглеждането на растения е подходящият избор на хранителна среда – почва или почвен субстрат. Субстратът, абсорбиращ хранителния разтвор, замества естествената почва. Такива свойства притежават торфът, кокосовите влакна и други органични и неорганични материали.

Каква е необходимостта от използването на субстрати?

Всички растения, когато са в естествената си среда, се приспособяват към преобладаващите условия. Затова при отглеждането на стайни, зеленчукови, декоративни и др. растения, както и на разсад, изборът на подходящи почви и субстрати съобразно вида на растението е много важен за доброто му развитие. Днес има и универсални субстрати, които с успех се прилагат към различни растения.

Използването на готови почвени субстрати за отглеждане на растения на открито или на закрито е породено от необходимостта за:

  • подхранване на бедна и не добре аерирана почва в градината;
  • подобряване на аерацията на почвата и засилване на водозадържащите ѝ свойства;
  • осигуряване на условия за правилен растеж, в зависимост от специфичните изисквания на растенията.

Какви предимства осигуряват субстратите?

За добрата адаптация на растението към околната среда трябва да се избере правилният субстрат. Дори да искате да засадите растения в градината или да си приготвите почвена смес за разсад, добре подбраният субстрат ще осигури предимства в различни направления като:

  • богато съдържание на хранителни вещества;
  • по-дълго съхранение на водата и полезните вещества;
  • добро проветрение за правилно развитие на корените;
  • поддържане на оптимален температурен режим;
  • стерилност откъм семена на плевели и патогени;
  • наличие на варианти, адаптирани към отделни изисквания на растенията.

В момента е актуална покупката на средно-обогатената почва Xpert Microbial Mix 50L, която е богата на полезни минерали, действа като стимулант и е подходяща както за старт, така и за последващите периоди.

Кои са най-предпочитаните типове субстрати?

Всички смеси, които можете да откриете и да използвате за отглеждане на растения, са разработени така, че да осигуряват с минимални усилия максимални резултати.

●       Торфен субстрат

Повечето субстрати, предлагани в градинските магазини, се основават най-вече на торфа. Ако използвате торфен субстрат, със своята лекота, проветривост и стерилност той ще създаде добри условия за развитие на корените. С помощта на торфен субстрат с перлит можете да отгледате всякакви видове култури, включително добавяйки го към почва за разсад. Особено практични за ползване са торфените пелети за покълване и блокчетата торф за вкореняване.

●       Кокосов субстрат

kokosov-substratПрез последните години той стана много популярен сред градинари и любители на стайни растения. Потърсите ли онлайн кокосов субстрат, ще се убедите в колко много магазини се предлага. Това се дължи на предимствата му като органичен материал, това, че е биологично активен и устойчив на разлагане. Подходящ е и за отглеждане на разсад и вкореняване на резници, като особено търсени са кокосовите пелети за покълване, кокосовите плочки и кокосовата почва.

Освен кокосов субстрат, напоследък градинарите използват субстрат от минерална вата, която не съдържа рециклирани материали и е подходящ за всякакъв вид напояване.

За органичните производители се препоръчва почвена смес за разсад, която представлява комбинация от органични торфове и е обогатена със специфични органични торове.

Използването на почвени субстрати ще гарантира добро поникване, прихващане и развитие на растенията. Ако засаждате растения в градината, смесете универсален субстрат с пръст, а при засаждане в сандъче или саксия подменяйте субстрата на 2-3 години.

При нас ще откриете продукти на доказани производители като:

Bio Nova

biobizz-cocomixBioBizz

Green House

Jiffy

Plagron

CANNA

ATAMI

BioCanna

Xpert Nutrients

Препоръчваме да обмислите инвестиция и в закупуването на подгряващи подложки, пропагатори и среди за покълване. За по-подробна информация и избор на най-подходящите почви и субстрати, се допитайте до нашите колеги на телефон 0878 888 371 – с удоволствие ще споделим наблюдения и опит с вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *