Сравнение на видовете лампи за отглеждане на растения

Видове лампи за растения

Известно е, че главният фактор за доброто развитие на всяко едно растение е светлината. Тя е жизнено необходима, защото е благодарение на нея се извършва процесът на фотосинтеза – хранене на растенията и натрупването на зелена маса, както и фотоморфогенеза – растеж на семената, образуването на кореновата система, завръзите на плодовете. За да се извършват правилно всички тези процеси, е необходима светлина, която да отговаря на различни характеристики.

В естествената среда слънчевата светлина съдържа всички необходими лъчи и растението получава точно това, от което има нужда. В домашни и промишлени условия обаче, например в оранжериите, осветлението следва да се поддържа изкуствено. И за да създадете оптимален светлинен поток, се препоръчва употребата на специални лампи за отглеждане на растения.

Фитолампата представлява специален източник на светлина, който излъчва специфичен радиационен спектър, подпомагащ растежа и развитието на растенията – т.е., става дума за лампи, чиято светлина е много близка до слънчевата.

Важни характеристики при избора на лампа

Когато избирате подходящ източник на светлина за растенията, е добре да имате предвид следните характеристики:

 • Форма на лампата – за редици от саксии с растения най-добре би било да изберете линейна лампа. Ако трябва да осветите само една саксия или друга малка площ, по-добрият избор е лампа с цокъл;
 • Спектър – става дума за оптималните дължини на вълната, които варират в диапазона 420-460 и 630-670 nm. За да се ориентирате, достатъчно е да погледнете спектрограмата на опаковката и да потърсите най-високите стойности в синята и червената част от спектъра. Най-добрите стойности в синята част са 440-450 nm, а в червената – 650-660 nm;
 • Мощност – за стайни растения и разсад отличен вариант е лампа с мощност най-малко 25-30 вата. Обикновено производителите посочват номиналния и реалния капацитет, като при качествените лампи реалният трябва да е по-малък;
 • Съотношението на мощността, осветената площ и височината, на която лампата е окачена, също са важни. Имайте предвид, че когато височината се удвои, светещият поток намалява 4 пъти. Колкото по-мощна е лампата, толкова по-нависоко може да бъде окачена тя. Например се препоръчва ЛЕД лампа с дължина 50 см и мощност 25 W да бъде окачена на височина 15-30 см. Ако мощността ѝ е 50 W, то тогава може да се окачи на височина 20-50 см.

Видове лампи за отглеждане на растения – предимства и начин на работа

Флуоресцентни лампи / CFL лампи

При тях спектърът е ориентиран към ултравиолетовото лъчение, което влияе добре на кореновата система, затова те са много добра опция за отглеждане на разсад.

CFL лампа LightWave T5

Предимства:

 • рентабилност, тъй като се предлагат на сравнително ниска цена спрямо енергийната си ефективност;
 • липсата на топлина не изисква инсталиране на по-голямо разстояние;
 • изборът на лампи според спектъра на луминесценция: топла светлина (3000-5000 К) за периода на цъфтеж, студена (над 6000 К) за растежа на корените и универсална дневна светлина за абсолютно целия период на растеж.

LED лампи

Те безспорно са сред най-предпочитаните като осветление за отглеждане на растения.

Лед лампа Led Apollo 10 – 450W

Предимства:

 • експлоатационият живот на повечето лед лампи за растения е доста дълъг – до 50 000 часа;
 • минимална консумация на електрическа енергия;
 • отличен радиационен спектър;
 • не загряват.

Метал-халидни / натриеви (HPS) лампи

Какво представлява натриевата лампа с високо налягане (HPS лампа)?

600W HРS лампа за растеж и цъфтеж

HPS е абревиатура на High Pressure Sodium или натрий с високо налягане. Натриевите лампи са специфичен вид газоразрядна лампа. При този вид лампи светлината се получава в резултат на протичане на електрически ток през разреден газ (наричано още газов разряд), при което се образува газоразрядна плазма. Основната разлика между натриевите hps лампи с ниско и високо налягане е работното налягане в лампата. Както е посочено от името, натриевите лампи с високо налягане работят при по-високо вътрешно налягане. Дъговата тръба е изработена от алуминиев оксид, а натриевият метал е комбиниран с няколко други елемента като живак, който противовесва на жълтото сияние с някои емисии от бяло до светло синьо.

Какво е метал-халидна лампа?

Метал-халидна лампа за растеж 600W

Металохалидната лампа е електрическа лампа, която произвежда светлина чрез газообразна смес от изпарен живак и съединения на метали с бром или йод, наричани още металохалиди.

Поради широкия си спектър и добрата ефективност, те се използват за отглеждане на растения в закрити помещения и са доста популярни сред акваристите, които се нуждаят от високоинтензивен източник на светлина за своите аквариумни корали.