Защо вентилацията е важна при отглеждането на растения?

За правилното отглеждане на растенията е важно не само доброто осветление, поддържане на необходимата температура, влага и хранителен режим, но и използването на вентилация. На закрито добрите вентилационни системи заместват ефекта на лекия бриз, на който се радват растенията на открито.

Всяка базова вентилационна система се състои от различни елементи, от които най-важни са вградените канални вентилатори, филтри за вентилатори, компоненти като преходници, въздуховоди и др.

Марката Can предлага най-качествените вентилатори и филтри за вентилатори. Не забравяйте да помислите за качествен контролер за вентилатор, преходник за вентилатор или гъвкав въздуховод. Както центробежен вентилатор, така и въздуховод или по-малки елементи като нипели, фланци, скоби, тройници, преходник за вентилатор и др. играят важна роля за функционирането на всички вентилационни системи.

Интересувайки се от средни за вентилатори цени или по-конкретно за канални вентилатори цени, както и стандартна за гъвкав въздуховод цена, се ориентирайте към реномиран магазин, който да ви осигури качествени компоненти.

Необходимостта от вентилиране на растежното пространство е породена от редица причини:

Отстранява излишната топлина

Понеже за по-добрия растеж на отглежданите култури включваме осветителни лампи, понякога няколко градуса повече от генерираната с тях топлина могат да не повлияят толкова добре. Дори да сте избрали възможно най-подходящите лампи, всички те излъчват достатъчно топлина, за да имате основание да инсталирате вентилационна система. Наличните вентилатори за охлаждане са два вида – канални вентилатори и центробежен вентилатор.

Осъществява контрол над влажността

Ако влажността е прекалено висока, тя може да доведе до различни заболявания на растенията. От друга страна, ниската може да намали растежа. Добрата вентилираща система ще отнеме и част от водата, която се отделя по време на изпаряването от листата, за да могат да абсорбират повече вода и нагоре по стъблото да се издигат повече хранителни вещества.

Предпазване от болести и вредители

Циркулацията на въздуха с вентилационни системи помага за превенция от болести и вредители, защото акарите, мушичките и плесента се появяват при влажни условия и застоял въздух. Като се поддържа сух горният слой на почвата, ще се затруднят репродуктивните им способности. Циркулационните вентилатори са отлично решение, което помага да се спасим от вредители и болести.

Разпределяне на въглеродния диоксид

Тъй като растенията имат нужда от чист въздух за по-добро фотосинтезиране, доброто вентилиране ще помогне за равномерното разпределение на СО2. В затворената система намаляващото количество СО2 ще ограничи растежа. Свежият въздух, заедно с пресен СО2, ще отстрани застоялия въздух, което ще допринесе за ускорен растеж.

Контрол на миризмите

Появата на нежелани миризми често е неприятен фактор, когато се отглеждат растения на закрито. Ефективен метод е поставянето на карбонов филтър към центробежен вентилатор, както и гъвкав въздуховод, който ще помогне за отвеждането им навън.

Укрепване на стъблата

Когато растенията се отглеждат навън, те постоянно са подложени на различни атмосферни условия, включително и на вятър. По-силното движение на въздуха укрепва стъблата им, а когато са по-здрави, ще могат да издържат и тежестта на плодовете.

Установяването на подходяща вентилация благоприятства правилното развитие на растенията ви. Добра опция е да използвате тих канален вентилатор с възможност за контрол на скоростта. Особено важно е и при включено осветление системата за обновяване на въздуха да работи достатъчно ефективно, а когато лампите са изключени, да намалите скоростта на изходящия вентилатор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *