Уреди за измерване на pH – какво представляват и как да ги почистваме

уред за измерване на ph на почвата

Растенията използват като хранителен източник минералите, но могат да извлекат необходимите само при наличието на определени условия. Ключова роля за този процес е стойността на pH в почвата или хранителните разтвори. Ако нивата на киселинност са подходящи, растенията ще се развиват добре.

pH и уреди за измерването му

Всъщност pH е мярка, която показва колко кисела или алкална е средата, в която се отглеждат растенията. Логаритмичната скала за измерването на pH варира от 1 до 14. Макар че повечето растения се адаптират към нива на pH от 6.0 до 7.5, някои понасят повече кисела, а други – алкална (сладка) хранителна среда.

За измерването на pH в почвата или в хранителния разтвор с торове и добавки се използват различни средства като pH писалки и pH сонди, наричани още и ph метри. Те са лесни за използване и позволяват измерване дори в рамките на 60 сек.

Удобно решение за измерване на pH на почвата е тестерът Bluelab pH SOIL pen, за pH в хранителен разтвор за хидропонно отглеждане особено ефективен е Bluelab pH тестер, комбинираният Bluelab Combo pH и ЕС тестер и др.

За да се разчита винаги на точност при измерването, уредите трябва редовно да се почистват и поддържат.

Bluelab писалка за измерване на pH на почвата

Сонди Bluelab за измерване на pH – използване, съхраняване и почистване

С помощта на тестерите Bluelab може да извършите директни pH измервания в почви и разтвори. Обхватът е от pH 0.0 до 14.0, а температурата – от 0 до 50°С. Осветеният LCD дисплей улеснява процеса на получаване на информация.

За да се проведе възможно най-точно измерване и устройствата да имат по-дълъг живот, изключително важни са редовното им почистване и правилно съхранение. Почистването, хидратирането и калибрирането трябва да се правят преди първата употреба и след това – ежемесечно.

Почистване

То се извършва със специален почистващ разтвор, като за ваше улеснение в комплекта Bluelab pH Probe Care Kit е включен не само разтвор, но и четка за почистване и калибровъчни разтвори.

Хидратиране

Поддържането на сондата добре хидратирана гарантира точността ѝ. Перфектно решение е да използвате разтвор Bluelab KCI pH probe storage. За целта налейте достатъчно количество KCI разтвор, потопете върха на сондата и я оставете за 24 часа.

Важно е да не допускате сондата да изсъхне, затова може да добавите няколко капки от разтвора в капачката за съхранение. Ако случайно изсъхне, хидратирайте я пак в разтвор за 24 часа и тествайте отново.

Калибриране

След всяко почистване трябва да калибрирате, като го правите и поне веднъж в месеца. Калибрирайте до 2 точки, използвайки свеж разтвор pH 7 и повторете с разтвор pH 4.

Разтвор на калиев хлорид за почистване на уреди за измерване на pH на почват

Съхраняване на pH писалки и сонди в калиев хлорид

За съхранение на pH писалките и сондите се използва специален разтвор от калиев хлорид – KCI. Той гарантира, че за уред за измерване на ph са осигурени идеални условия, докато не се използват.

Повечето разтвори за съхранение съдържат смес от KCI и вода, а някои – и други съставки в малки количества. Разтворът Bluelab KCI pH probe storage съдържа единствено KCI, притежаващ същата сила на смесване като на този в сондите. Поради това съхраняването на сондата в конкретния разтвор ще помогне за ревитализирането на референтния разтвор на калиев хлорид, който е в нея.

Ако за съхранение се използва преден KCI, той няма да замърси сондата, в която също има KCI. Никога не трябва да съхранявате pH сонда във вода или друг разтвор, защото може да се замърси вътрешния референтен разтвор.

Използването на KCI разтвор за хидратиране и съхранение на сондата на тестера ще допринесе за точността при измерването и удължаване живота на ph метър за почва.

Как да почистите уред за измерване на ph на почвата

При използване на pH сондите върху тях могат да се натрупат соли и органични масла, блокиращи сензорите. Показанията за pH няма да са точни, може да варират или ще получавате съобщение за грешка.

За да имате добри резултати всеки път, трябва да проверявате и почиствате тестерите веднъж в месеца.

Използвайте специалните разтвори на Bluelab или неагресивен препарат за миене на съдове, като следвате стъпките:

Отстранете капачката

При някои от тестерите капачката се отстранява с издърпване, а при други трябва да се завърти или първо да се развие дибера на капачката за съхранение.

Осигурете съд с вода

Налейте в малък пластмасов съд чиста чешмяна вода и добавете в нея специален почистващ разтвор или мек препарат за съдове.

Поставете върха на сондата в течността

Разбъркайте с върха на писалката сместа, като внимавате да не я удряте в стените на съда. За да премахнете следите от препарата, изплакнете уреда добре под течаща вода.

Отстранете полученото силно замърсяване

В някои случаи сондата може да е силно замърсена и да изисква по-старателно почистване. Използвайте отново мек препарат и мека четка за целта. Добре изплакнете с течаща вода.

Калибрирайте уреда за измерване на ph в почвата

След всяко почистване на сондата или писалката – преди първата употреба и след смяна на батериите, – направете калибриране до 2 точки, като това следва да става поне веднъж месечно.

Преди да калибрирате, трябва да се уверите, че сондата или писалката е чиста и хидратирана. Включете вашия ph тестер за почва и натиснете бутона. Калибрирайте в разтвора първо до pH 7, после изплакнете и продължете до pH 4. Потвърждението за калибриране се показва на екрана на писалката и изчезва след 30 дни, което е знак, че е нужно ново калибриране.

За дългосрочно съхранение на pH сондата, например между сезоните за вегетация, може да отстраните капачката на писалката и да я поставите в изправено положение в пластмасов контейнер. Необходимо е върхът на сондата да бъде покрит с разтвор KCI за постоянна хидратация.

Bluelab разтвор на калиев хлорид (KCl) за почистване на ph метри

Защо е препоръчително да се използват ph метри

Уредите за измерване на pH са функционални, лесно се използват, почистват и калибрират. Те са идеални за поддържане на стабилни стойности на pH чрез редовно измерване и контрол. Независимо дали ще използвате устройство само за pH, или комбинирано за измерване и на други параметри като електропроводимост и температура, те са отличен помощник за осигуряване на най-добри условия при отглеждането на вашите растения.

Допитайте се до нас преди да направите да закупите pH и EC тестери, за да ви дадем възможно най-подходящите съвети спрямо вашите потребности. В GrowMall ще намерите изгодни като за ph метър за почва цени, но и висококачествени разтвори за съхранение и калибрация.

В нашия гроу шоп има всичко необходимо за отглеждането на вашите растения в домашна среда, а в случай, че имате нужда от нещо, което не намирате, то може да се обърнете към екипа ни, който ще ви съдейства по всяко време, за да удовлетвори нуждите Ви!