Кои са стъпките в процеса по оборудване на гроубокс?

Гроубокс оборудване от GrowMall

Първата ви стъпка е да определите къде ще поставите палатката и колко е наличното ви свободно пространство. Това ще има значение за размера, формата и големината на гроубокса.

Естествено, заедно със свободното пространство, другият главен фактор е броят на отглежданите растения в него. Все пак, ако смятате да отглеждате повече растения, необходимата големина на бокса ще е с различни размери, отколкото ако се отглеждат по-малко.

Обмисляйки всичко това, следва етапът на закупуване на палатка. След като сте я избрали, трябва да пристъпите към избора на осветлението и вентилацията. Те трябва да са съобразени с гроубокса и с нуждите на растенията, които отглеждате.

Важна следваща стъпка е да изберете и подходящи измервателни уреди. Те трябва да имат опцията да измерват влагата, температурата, да засичат изминало време и т.н.

гроубокс за отглеждане на растения

Какво включва оборудването за гроубокс?

Когато си вземете гроубокс палатка, тя ще включва няколко основни елемента:

  1. На първо място е боксът, който представлява основния корпус на дадената палатка за отглеждане. Той може да е с разнообразна форма, размери и характеристики, спрямо спецификите на дадения модел.
  2. С цел контрол на осветлението и топлината се добавя лампа за растения, която също може да е в различни варианти.
  3. Следващият етап е вентилатор, при който важните характеристики за определяне на избора ви са кубиците и диаметърът.
  4. Допълнително се включва и филтър, при който обаче трябва да се вземат предвид спецификите на вентилатора.
  5. Естествено, оборудването включва и въздуховод, при който най-подходящият вид се определя от диаметъра на вентилатора. В допълнение, самият въздуховод може да бъде от няколко допълнителни подтипа, като главните разделения са такива с вата и такива без.
  6. За щателно проследяване може да се включи термо-хигро метър, а в добавка се изработват и редица аналогови таймери, които могат да помогнат с проследяването.
  7. Оборудването на палатка за отглеждане включва още кабел с щепсел и скоби.

Гроубокс оборудване от GrowMall

Кои са най-често срещаните грешки при изграждане/оборудване на гроубокс?

Обикновено грешка номер едно е да бъде избран погрешен размер. Съответно, ако палатката е твърде голяма, може да нямате достатъчно пространство за нея или тя да си стои полупразна. Това е неефикасно и не позволява оптимално оползотворяване. Другият вариант е избор на твърде малка палатка, при което няма как да поставите в нея броя растения, който искате да отглеждате.

Тъй като микроклиматът в палатката е тясно контролиран, съответно се изискват правилните механизми за контрол. Ако не са подбрани такива, а са закупени и, следователно, палатката е оборудвана с неподходящи, това означава, че няма как да се постигнат добри резултати. Несъответствието между различните компоненти за вентилация също е често срещана грешка при оборудването на палатка за отглеждане. Ако техните размери и характеристики не съвпадат, те не могат да извършат нужните и очаквани от тях действия ефикасно и ефективно, което далеч ще намали ползата от употребата на гроубокс.

Допълнително, друга основна част е осветлението. Ако то е твърде силно, може да навреди на растенията и да доведе до редица последващи проблеми. Ако е твърде слабо, няма да достигне и да предостави достатъчно светлина за здравословния растеж на растенията. Тези две несъответствия също се срещат доста често като грешка при оборудване на тента за отглеждане и могат да доведат до неефикасни резултати. Съответно, необходимо е правилно да се подбере осветлението, що се отнася до сила, осветеност и т.н.

Освен това, тъй като информацията за тези продукти не е широко известна на повечето хора, които отглеждат растения, често те не са наясно с всички необходими компоненти, което води до липсата на един или дори повече от тях – основна грешка, която може да нанесе много сериозни поражения.

От къде да намерим помощ?

Тя идва от GrowMall, където има готови гроубокс комплекти за отглеждане, за да избегнете споменатите тук проблеми. При това  комплектите са със специална отстъпка:

  • Такъв, например, е комплект Tomax 150 с размери 150х150х200 см, като в него са включени всички необходими пособия със съответно подбраните големини и характеристики, включително инструменти за следене на микроклимата в средата.

гроубокс комплект Tomax 150 с размери 150х150х200 см

  • Друг отличен комплект е Tomax LED с размери 80х80х180 см, който е с правоъгълна форма с издигната нагоре структура. Включва LED лампа с 300W мощност, която спомага за растежа и цъфтежа на растенията. Естествено, включени са и всички останали необходими елементи за оборудване на тента на отглеждане, заедно с механизми за проследяване на характеристиките на микроклимата.

гроубокс комплект Tomax LED с размери 80х80х180 см

  • Също така, Silver 120 с размери 120х120х200 см може да влезе в съображение. Той е с по-обемни размери, като включва комбинирана лампа с 600W мощност, магнитен баланс, рефлектор с охлаждане, ролки за окачване на оборудване, вентилатор, филтър, въздуховод, термо-хидрометър и аналогов таймер.

гроубокс Silver 120 с размери 120х120х200 см

Можете да прочетете допълнителната информация и съвети, които сме споделили относно избора на гроубокс, в следната статия:

Какво трябва да съобразим преди покупка на гроубокс?

В нашия гроу шоп ще намерите всичко необходимо за отглеждането на вашите растения в домашна среда, а в случай, че имате нужда от нещо, което не намирате, то може да се обърнете към екипа ни, който ще ви съдейства по всяко време, за да удовлетвори нуждите Ви!