Черни мушици – защо нападат растенията ни и как да се отървем от тях?

Sciaridae мушичка

Черните мушици (sciaridae) са малки летящи насекоми от рода диптер с размери между 3 и 5 мм.

Тези малки, тъмни цветни мухи обикновено се появяват в долните части на растенията и в субстрата. Те се хранят с меласа, захарите и разлагащия се органичен материал. Любимите им условия на околна среда са ниска интензивност на светлината и висока влажност, както и топли температури; По този начин те са общи гости в оранжериите и при вътрешните култури. Хидропоничните системи са особено чувствителни към този вредител, въпреки че органичните субстрати с излишък на влага са също отлично местообитание за тези насекоми.


Понастоящем има известни около 1700 вида мухи. Все пак се смята, че общият брой на видовете в това семейство може да достигне около 20 000 (разположени предимно в тропиците), 600 от които са установени в Европа. Тялото и крилете им са тъмни и удължени, а при много видове женските са безкрили.

Разпространение

Както вече казахме, тези мушици изискват лошо осветление, влажност и топлина за правилно развитие и възпроизводство. След сдвояването между мъжки и женски, женската снася около 50-200 яйца в субстрата, които се излюпват до 48-72 часа при благоприятни условия. След това и през следващите 2-3 седмици ларвите преминават през четири различни етапа на развитие, преди да достигнат стадия на възрастни. В последния етап ларвите са бели с черна глава и имат дължина около 5 мм.

В този момент те въртят пашкул и се появяват като възрастни около 72 часа по-късно. В зависимост от условията на околната среда, тяхното разпространение може да бъде достатъчно бързо, за да предизвика проблеми в културата. Следователно, правилната превенция е от съществено значение за ефективния контрол на това насекомо.

Симптоми и вреди

Както се случва в много случаи, тази напаст може да причини пряка или непряка щета на растенията. Ларвите причиняват главно директни увреждания: те се хранят чрез дъвчене на фините кореноплодни косми, като по този начин влияят върху поглъщането на хранителни вещества и увеличават шансовете за гъбични инфекции в корените като страховития Pythium. Непрякото увреждане се дължи както на ларвите, така и на възрастните, което води до заболявания, вирусни инфекции или гъбички.

Типичните симптоми на този вредител са забавяне на растежа на растението, понякога последвано от гъбични инфекции като гореспоменатия Pythium или други такива като Phytophtora, Fusarium, Verticilium или Botrytis.

Предотвратяване и контрол

Както винаги казваме, много по-добре е да се предотврати вредителят, отколкото да се бориш с него. В този случай трябва да поддържаме умерена влажност; поддържането на горния слой на субстрата сух значително ще намали присъствието на тези насекоми, тъй като пренапоената растяща среда е идеалното местообитание за ларвите. Друго решение е покриване субстрата с вермикулит, така че възрастните женски не могат да поставят яйцата си в горния слой на субстрата.

  • Ниймовото брашно е ефективен метод за контрол на този вредител. Този продукт е идеален за борба с вредители в субстрата, независимо дали мухи, ларви или други насекоми се хранят с корените. След напояване на растенията, изсипете прах в субстрата, докато се образува тънък слой. Този слой „запечатва“ субстрата, така че не могат да поставят яйца върху него и не могат да излязат ларви.
  • Както се случва с много летящи насекоми, използването на жълти лепкави ленти ще доведе до голям брой жертви сред възрастните, което ще намали тяхното население и следователно тяхната скорост на възпроизводство. Също така можем редовно да напояваме растенията с ниймово масло, разредено във вода или с някакъв сапун за инсектициди.
  • Има и многобройни средства за домашна употреба, като например използването на лимони с карамфил (този аромат отблъсква насекомите) и напръскване на субстрата и долните части на растението с инсектициди от канела или мента или оцет, разреден във вода и др.

Биологичен контрол

По отношение на биологичния контрол имаме няколко алтернативи. Можем да използваме Steinernema feltiae, микроскопичен ентомопаразитен нематод, който се храни с насекоми, без да засяга растенията, животните или околната среда. Друг вариант са хищни акари хипокалис или бръмбарът Atheta Coriaria, и двете sa ефективни оръжия срещу този вредител, особено ларвите.

Не забравяйте, че спазването на правилната поддръжка и хигиенните практики в помещението за отглеждане ще възнагради усилията Ви с чиста реколта от пъпки с най-високо качество.

Успех!