Перлит и Вермикулит: каква е разликата и кое да изберем за растенията ни?

Перлит и вермикулит

Ако трябва да вземем предвид всички изисквания за перфектна почва, се оказва, че подобно естествено вещество просто не съществува. Най-простият пример за това е, че се изисква както свободно преминаване на въздуха, така и задържане на влагата – две доста противоречиви условия.
Ако използвате изкуствени подобрители на почвата, това вече става постижимо. Най-популярни са вермикулитът и перлитът. Нека разгледаме техните предимства, за да ви помогнем да прецените кой е по-уместният вариант във вашия конкретен случай.

Перлит

Перлитът представлява вулканично стъкло, което благодарение на това, че е било дълго време изложено на влага, е образувало съединения, наподобяващи кристалните хидрати.
Поради това той е доста твърд, но същевременно изключително крехък. Красноречив пример за това е, че гранулите перлит лесно могат да се размесят с пръстта само с пръсти, без да са необходими някакви специални инструменти. Освен това, материалът не гние и не провокира появата на плесен, както и успешно пази корените на растенията от болести на тази основа. Също така абсорбира вода (над 400% от теглото си), а насекомите и гризачите не му обръщат никакво внимание.

Вермикулит

Вермикулитът е по-различен. Неговата основа е хидрослюдата, като правило магнезиево-желязната, която е с много сложен минерален състав. Производството на вермикулит също е по-сложно, в сравнение с това на перлита. В него се съдържат много различни микроелементи, затова е подходящ и за микроелементен тор, и за стимулатор на растежа.
Съставът на минералите в него варира, в зависимост източника на суровината, така че е важно да се чете внимателно листовката на самия продукт, който сте закупили.

Общи свойства

И перлитът, и вермикулитът са добри разрохкващи агенти, които облагородяват и обогатяват структурата на почвата. Те са и перфектен сорбент за торове.

Неутралното им pH, което леко снижава киселинността, забавя засоляването на почвите и намалява риска от преовлажняване, както и развитието на плевели и мъхове, които виреят във влажна среда.

От друга страна и двете вещества имат свойството да задържат ценните вещества от течните торове и да ги отдават на растенията постепенно, на оптимални порции. Те са известни още и с добрата си топлопроводимост – свойство, което е от съществено значение за защитата на кореновата система от хипотермия, например при разсаждане на разсади на постоянно място. Използват се и за осигуряване на успешно зимуване на растенията, засадени на открито и разбира се, за мулчиране.

В чист перлит или вермикулит е много удобно и да се вкореняват резници или да се залагат за покълване семена.

Перлит или вермикулит да използваме?

За да вземете подобно решение, следва да имате предвид, че не може да се определи кой от двата вида почвени компоненти е по-добър за вашите растения, тъй като те имат различно действие и състав. Ето защо ние ще ви представим техните основни предимства и недостатъци, което ще ви помогне да прецените от какво точно се нуждаят вашите растения и да направите информиран избор.

Предимства на перлита

 • Той е в състояние да разпределя водата през капилярите, дори в дълбоките почвени слоеве;
 • Способства за равномерно разпределение на влагата;
 • Перлитът е прозрачен и може да се използва за покриване на чувствителни към светлината семена;
 • Благодарение на него, почвата съхне по-бързо, поради по-добрата аерация;
 • Перлитът е сравнително евтин и може да се ползва дори и при по-големи площи.

Недостатъцис

 • Почвата, подобрена с перлит, се нужда е от чести поливки, което, в известна степен, снижава ефективността на торовете, отмивайки ги по-бързо;
 • Чистият перлит не е препоръчителен за растения, които виреят в слабо кисели субстрати, тъй като калиевите или натриеви соли, както и твърдата вода, може да го алкализират и по този начин рН да се повиши;
 • Перлитът не може да се използва като тор, тъй като не задържа добре хранителните вещества;
 • Абразивността му би могла да причини увреждане на кореновата система при разсаждане на растенията.

Ползите от използването на вермикулит

 • Вермикулитът задържа по-добре водата и затова зоните, обогатени с вермикулит, могат да се поливат значително по-рядко;
 • Той абсорбира влагата от въздуха и може успешно да предпази растенията от засушаване;
 • Има високи йонообменни свойства;
 • Използва се за оптимизиране на водно-въздушния баланс на почвите от различен състав – работи добре и при тежки глинести, и при песъчливи;
 • Той предотвратява сбиването на почвата след дъждовете;
 • Тъй като не е абразивен и не се разпада на прах, обработката на почвата не вреди на полезните му свойства и те се запазват в почвата много по-дълго, ако трябва да го сравним с перлита.

Недостатъци на вермикулита

 • Той е по-скъп от перлита;
 • При твърде топъл и влажен климат, особено когато почвите са глинести, микроскопичните водорасли се размножават бързо в порестите му кристали;
 • Не се препоръчва да се работи със сух вермикулит, тъй като той генерира много прах, който би могъл да попадне в белите дробове на човека и да предизвика увреждане. Затова е важно при работа с него да се ползват винаги предпазни очила и респиратор.

One thought on “Перлит и Вермикулит: каква е разликата и кое да изберем за растенията ни?

 1. petite brunette says:

  Good article! We are linking to this great content on our site. Keep up the good writing. Ashly Ebenezer Tanberg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.