Кой гроубокс е по-добър – BudBox Silver или BudBox ProWhite ?

Growbox Bud Box

Днес ще разгледаме по-подробно и ще сравним два от най-популярните модели growbox – BudBox Silver и BudBox ProWhite, за да може всеки потребител да вземе сам информирано решение на кой от тях да заложи.

Основен въпрос, който си задават градинарите, преди покупката на палатка за отглеждане, е какъв тип палатка да изберат: дали такава със сребърно фолио отвътре, или палатка с интериор от бял материал?

Кое светлоотразително фолио е по-добро – бялото или сребристото?

ЗАЩО ОТРАЗИТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ И РАВНОМЕРНОТО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СВЕТЛИНАТА НА ОБЛИЦОВКАТА НА ВАШИЯ GROW TENT Е ТОЛКОВА ВАЖНА?

Нека първо уточним нещо много важно. Известно е, че растенията обичат синя и червена светлина с дължина на вълната в порядъка на 400 nm-700 nm. Това е частта от светлинния спектър, която фотосинтезиращите организми могат да използват в процеса на фотосинтеза. Тези дължини са познати още и под съкращението PAR или така нареченото фотосинтетично активно излъчване или фотосинтетичната активна радиация.

Специалистите, провели теста, са наблегнали предимно на резултатите от тези конкретни стойности.

Ще ви представим резултатите от проведени експерименти с двата гореспоменати модела относно качеството на светлоотразителните способности и разпределението на светлината, което играе особено важна роля в постигането на такъв светлинен интензитет, който максимално да се доближава до естествената среда на растенията, и който да се разпределя равномерно в пространството.

BudBox Silver или BudBox ProWhite?

Както името подсказва, вътрешната част на стените на BudBox Silver е покрита със сребристо светлоотразително фолио, а на BudBox ProWhite – с бяло.

Популярното мнение е, че сребристото покритие отразява по-добре светлината, в сравнение с бялото.

Но да видим дали наистина е така.

Експериментите са проведени едновременно с двата модела гроубокс, като за целта са избрани такива с едни и същи размери – 1,2m x 1,2m и оборудвани с еднакви 600W HPS лампи

Ето какво показват резултатите и как точно цвета и материала облицовката вътре влияе върху ефективността на осветлението.

Какво показват резултатите от тестовете?

Разпределение на светлината

Гроу тент със сребърна облицовка (BudBox Silver) отразява повече PAR светлина – с цели 21% повече. Трябва обаче да се отбележи, че част от нея е силно концентрирана в определени точки, което означава, че не се разпределя равномерно върху растенията.

Гроу тент с бяла облицовка на стените (BudBox ProWhite) отразява повече PAR светлина директно към вашите растения. Това се дължи на факта, че при BudBox ProWhite бялото фолио не е лъскаво, както е при сивото. Точно това, че бялото фолио е матово, допринася за много по-равномерно разпределение на светлината, което от своя страна предотвратява струпването на светлина и горещина в отделни зони.
Освен това, белият материал отразява по-малко от неизползвания спектър светлина!

Разпределение на топлината

Светлинната енергия генерира топлинна енергия.

Следователно, белия гроубокс винаги ще работи по-хладно от този със стандартно сиво светлоотразително фолио. Сивото отразява повече топлинна енергия, което означава че вътре в палатката ще бъде с около 6-8 °C градуса по-горещо, в сравнение с палатката с бяла подплата. Това означава още, че ще е нужна по-добра вентилация, за да не се пренагрее средата на отглеждане.

BudBox™ последно поколение гроубокс палатка

BudBox™ е световноизвестна топ марка, произвеждаща висок клас гроуинг палатки, изработени от материали с много висока якост, издържливост и ефективност при отглеждането на растения у дома.

При сравнителен тест на техен grow tent с конкурентен такъв, резултатите показват по-добри стойности при отразяването и разпределението на PAR светлина на BudBox™ палатката:

PAR светлина при BUDBOX и при конкурент
Сравнение на PAR стойностите при BudBox и при конкурент

Защо BudBox™?

  • рамката на палатки BudBox™ е направена от закалена стомана с висока якост, с покритие, предпазващо я от корозия;
  • устойчиви на вредители – насекомите не могат да достъпят пространството вътре в палатката;
  • гъвкави са – могат лесно да бъдат разширявани и удължавани;
  • имат специално проектирани покриви, които не пропускат вредната инфрачервена светлина и поддържат ниска температура на повърхността, което улеснява растежа на растението вътре;
  • висококачествени уплътнения, които поддържат миризмата и шума вътре в палатката;
  • отвори за наблюдение, благодарение на които следите растенията си без да разкопчавате палатката и да нарушавате цикъла им;
  • водоустойчиви материали – при хидропонно отглеждане няма притеснение от разливане.

Защо да отглеждaме растенията си в гроубокс?

Първо и най-важно – той осигурява напълно контролирана среда за най-доброто развитие на вашите растения. В него се инсталират необходимите източници на светлина и топлина, както и съоръжения за напояване на почвата, като бихте могли да настроите всичко според нуждите ви, до най-малката подробност. По този начин осигурявате и поддържате перфектните условия за растеж на растенията, а това води до максимално повишаване на добивите и прибиране на изобилна реколта.

Качествено изработен growbox е най-подходящото и най-функционално решение, ако желаете да отглеждате растенията си целогодишно у дома. В него те са максимално защитени, както са им осигурени перфектните условия за развитие и растеж.

Разбира се, ще имате нужда не само да изберете палатката, но и аксесоари като например лампи за растения, системи за напояване, вентилация, отопление, PH и EC тестери и други. В GrowMall предлагаме и готов гроубокс комплект на HomeBox. Всичко това можете да откриете съвсем лесно в сайта ни, при това на много атрактивни цени.