Клониране на растения – какво трябва да знаем за този процес?

Клониране на растения - научете повече за този процес в тази статия, написана от GrowMall

Да клонираме растения означава да създадем нова реколта с помощта на точни реплики на любимите си растения. Тъй като генетиката им е идентична, полученото растение ще бъде със същите характеристики. Затова ако има някой сорт, който ви харесва, но нямате семки от плодовете или желаете да спестите време от новото засаждане, методът клониране на растения е подходящ за вас.

Какво представлява процесът на клониране?

С размножаване на растения чрез клониране, освен че ще спестите време и пари за семена, ще си гарантирате и че получената реколта ще бъде генетично еднаква.

Методът се практикува отдавна от градинарите и поради други предимства. Едно от тях е, че от майчиното растение могат да се получат много клонинги за кратко време, което допринася за масови насаждения след това.

Предимство е и че могат да се изберат висококачествени проби, от които да се получи отлична реколта, декоративен ефект и др.

Най-удобно е клонирането да се извърши през зимата, за да могат жизнеспособните екземпляри да бъдат засадени през пролетта и да наберат бързо зелена маса.

За клонирането се използват върхове на издънки или корени, способни на бързо делене. В практиката се предпочитат стъблените резници.

Основните стъпки за размножаване на растения са:

  • Използват се здрави резници;
  • С чист остър нож се отрязва младо стъбло, дълго 10-20 см, под ъгъл 45°;
  • Премахват се долните листа за подобряване растежа на корените;
  • Преди поставянето във вода разрезът се актуализира;
  • Водата за вкореняване трябва да бъде с рН 5.8-6.2.

Понеже корените ще покълнат по-бавно във вода, за ускоряване на процеса могат да се използват различни продукти.

Клониране и размножаване на растения - научете повече за този процес в тази статия, написана от GrowMall

Какви стимуланти за вкореняване да използваме?

За да увеличите потенциала за вкореняване на резници, може да се възползвате от средства за отглеждане и стимулатори като:

Пропагатори

Те могат да осигурят оптимална среда за вкореняване. Приличат на мини оранжерии и представляват камера, състояща се от тава и прозрачен капак. На капака си всеки пропагатор има регулируеми отвори за контрол на влажността. Когато покритието е по-високо, осигуреният по-голям обем позволява резниците да престоят достатъчно дълго, за да са по-силни преди присаждане.

Тавата им е от водоустойчив материал, лесен за почистване. Прозрачността на капака е гаранция за възможно най-голям достъп до светлина, а самото устройство осигурява подходяща температура, необходима за вкореняване на резници.

Пелети

Особено популярни в помощ за вкореняването са различните пелети за покълване. Когато се полеят, те набъбват и могат да се използват. Най-много се използват кокосови пелети за покълване на семена, които са и отличен вкоренител на резници.

Кокосовите блокчета стоят цели, докато корените растат, благодарение на биоразградимата си хартиена обвивка, с която са укрепени. С пелети за покълване се постига отлично задържане на вода. Те са среда с биоразградими органични свойства, които не допускат кореново гниене.

Клониращи гелове

Вариант за стимулиране на вкореняването е използване на гел за вкореняване. Мястото на среза на резника се спуска в гела за няколко часа. Съответният гел за клониране попада във вътрешността на стъблото.

Много подходящ в това отношение е clonex gel – прозрачен гел за вкореняване с изключително продуктивна формула, състояща се от хормони, витамини и различни минерали. Clonex gel полепва веднага по тъканта и така премахва рисковете от инфекции или емболия. Препоръчваме ви да разгледате обстойно продуктите на марката Growth Technology, които се предлагат в нашия гроу шоп.

В ролята си на отличен вкоренител всеки гел за клониране може да бъде много по-ефективен от препаратите в течна или прахообразна форма. За разлика от тях, той може да остане по стъблото в периода на растеж. След използване всеки гел трябва да се изхвърли и да не се използва повторно.

Използването на пропагатор, кокосови пелети за покълване, гелове и др. способи за насърчаване процеса на клониране на растения ще ускори времето за вкореняване, ще стимулира образуването на корени и ще подобри цялостното здраве на резниците. Предварителното третиране на резниците с растежни регулатори също подпомага вкореняването.

Вкоренените резници може да поставите в хидропонна система. След образуването на корените е важно създаването на максимално добър баланс на хранителни вещества, за да могат резниците ви да се превърнат в силни млади растения.

След като усвоите процеса на клониране, ще имате възможност свободно да експериментирате в градината си. В зависимост от наличните условия и възможности, ще можете да запазите фенотип за много реколти, без да се налага да започвате винаги наново от семена.

razmnozhavane na rastenia - saveti ot grou shop GrowMall