Как да изберем правилната почва за разсад?

pochva-za-razsad

За да отгледаме по максимално ефективен начин нашите растения, трябва да им осигурим оптимални условия. Именно чрез подходяща почва се осигуряват необходимите минерали и органични вещества.

Почвата осигурява кореновата система с желания температурен режим, поддържа влажността и водния обмен.

Много градинари правят у дома подготовка на почва за разсад, а други предпочитат почва за разсад от специализиран магазин.

Кои са предимствата на готовия почвен субстрат?

Пръстта от градината не е най-добрата за разсад, защото не отговаря на много критерии. Притежава дисбаланс на минерали, със сигурност съдържа патогени и вредители, има по-висока соленост и др. Младите растения са особено чувствителни към подобни неблагоприятни фактори.

Най-практичното решение, не само за градинари любители, но и за професионалисти, е готова почва за разсад за различни култури. На изгодна за почва за разсад цена ще може да разчитате на обогатена почва с най-необходимите хранителни вещества за правилното развитие на растенията.

Друго предимство е, че смеските няма да съдържат патогенни токсини, тъй като е приложено обеззаразяване на почвата.

Не трябва да се забравя също и че подобни смески са с много фина структура, която няма да нарани кореновата система на крехките кълнове.

Обогатената и третирана с препарат за обеззаразяване на почвата смес е готова за употреба и е подходяща за отглеждане на разсади от всякакъв вид.

Как да изберем правилно почвената смес?

Закупеният посадъчен субстрат е удобен, бърз и безпроблемен начин да се снабдите с необходимата среда за разсада си. Обикновено готовата почва за разсад е направена на основата на торф. Пред вас вероятно ще възникне въпросът какъв по-точно да бъде изборът ви, като имате предвид разнообразното предлагане и добрата за почва за разсад цена.

почва за разсад - GrowMall

Сред основните фактори, предопределящи избора ви, могат да бъдат:

Какво ще отглеждате?

За всяка култура – домати, зеле, пипер, цветя и др. или група култури има специални изисквания относно компонентен състав и съдържание на хранителни вещества. Може да попаднете и на универсални почвени смеси, но все пак не трябва да разчитате напълно на ефективността им при всички култури.

Физическа структура

Разсадният ви почвен субстрат трябва да е рохкав. Това е от значение, за да може да се осигури достатъчен достъп на въздух до корените на кълновете и по-късно на младите растения. Освен това, ще се избегне слепването при поливане, втвърдяването и образуването на корички на повърхността.

Състав

При подготовка на почва за разсад от основно значение е и съставът ѝ. Готовата смес има балансиран такъв и не съдържа нежелани компоненти. Формата на важните хранителни елементи трябва да бъде лесно усвоима.

Плодовитост

За разсада е важно да се използва обогатена почва не само откъм микро,  макроелементи и органични вещества, но те да бъдат и в достатъчно количество, за да не се налага да торите, докато разсадът е готов за засаждане. Балансът на хранителните компоненти ще ви осигури добра кълняемост и здрави растения.

Обърнете внимание на количеството азот, калий и фосфор. Ако почвената смес е силно обогатена, тя няма да е подходяща за отглеждане на разсад още в началото, а по-скоро в етапа на тяхното засаждане.

Киселинност

Средата за отглеждане на разсад е добре да е нито прекалено кисела, нито прекалено алкална. Най-подходяща е неутралната киселинност, което означава рН 6,5-7. Като тук трябва да обърнете внимание и на вида/сорта на растенията и какви са техните изисквания за киселинност на средата.

Токсичност

Не е възможно да отгледате пълноценен разсад в среда, която съдържа токсични вещества като соли на тежки метали, петролни продукти и др., което би се получило например, ако сами си приготвите почвената смес.

Приложеното обеззаразяване на почвата, закупена от градинарските магазини, ще ви гарантира, че тя няма да съдържа патогени, спори от гъбички, микроорганизми и др.

Допълнително след развитието на разсада може да използвате препарат за обеззаразяване на почвата.

Експертите съветват при закупена готова смес, която не отговаря изцяло на изискванията ви, да направите някои подобрения. Това може да се наложи например, ако торфът е в по-голямо количество и тогава ще трябва да добавите градинска почва.

Може също да комбинирате сместа с перлит или пясък за увеличаване съдържанието на влага, а дървени стърготини – за по-голямо плодородие.

Крайният резултат – реколтата до голяма степен зависи от здравия и силен разсад. Ако подготвите необходимите условия за правилното му развитие още в началото, ще се радвате на добри резултати.

Обогатена почва от гроу шоп - GrowMall

В нашия гроу шоп ще намерите различни помощни средства, които да ви помогнат в извършването на този процес.

Разгледайте сайта ни и изберете висококачествени продукти в следните категории: