Всеки опитен или начинаещ градинар се стреми да компенсира липсата на достатъчно светлина на закрито за своите растения, защото една част от тях изискват най-малко 15 ч. дневна светлина. При такива случаи изкуствено осветление от подходяща лампа осигурява нужната светлина за растенията в стаята, но най-вече в оранжерията.

-22%
98 лв.
Изчерпан
-15%
85 лв.

Макар че за най-приемлив вариант се считат обикновено LED лампите, газоразрядните натриеви лампи също си имат достойнства.

Като тип лампи, натриевите се отличават с дълъг експлоатационен живот. Освен това, с HPS лампа може да се създаде стабилен и силен светлинен поток. Лампи от този тип излъчват оранжево-жълта светлина, която е полезна за културите и не дразни очите. Ще можете спокойно да отгледате разсад например на перваза на прозореца.

Светлината от натриева лампа е от голямо значение за ранните и късните етапи от развитието на растенията. Те могат да са ефективен източник на оранжерийна светлина, докато метал-халидни лампи със своя спектър в синьо са подходящи за началния стадий на растеж.

При избор на HPS лампа трябва да решите за кой етап от развитието на растенията ви трябва.

Сред множеството предложения на Tomax, Lumatek, Sunmaster и др. може да се спрете на метал-халидна лампа за растеж на растения с оптимална спектрална енергия, комбинирани лампи за растеж и цъфтеж и др., за да насърчите максимално развитието на растенията си при отглеждане на закрито.

В случай, че се нуждаете от друг тип лампи за растения, то може да разгледате предлаганите от GrowMall лед лампи за растения или флуоресцентни лампи, с които да постигнете желаните резултати.