LED осветление за отглеждане на растения на закрито

Лед лампа за растения Budmaster

Любителите и професионалните градинари знаят от какво голямо значение е осигуряването на достатъчно светлина при отглеждане на растения на закрито. Това е особено важно не само в есенно-зимния сезон, когато естествената светлина е оскъдна, но и по всяко време на годината.

Допълнителното осветяване изисква изборът на такива лампи за отглеждане на растения, които осветявайки, да не повишават температурата на въздуха. За добър и активен растеж трябва да излъчват светлина от червения и синия спектър, като това става равномерно и неинтензивно.

Сред най-популярните за закрито отглеждане са излъчващите едновременно червена и синя светлина лед лампи за растения, които са отглеждани при домашни условия.

Възможностите за избор на лампа за растения са много, като всеки вид има плюсове и минуси. Обикновено се използват LED лампи за растения, HPS лампи, флуоресцентни, CFL лампи и др.

Защо са подходящи за отглеждане на растения на закрито?

LED лампите са създадени на базата на светодиоди, което определя и много от основните им характеристики.

Предлагат избор на необходимия спектър

Според нуждите на съответното растение за съответния етап на растеж може да се избере и лампа. Например лед лампа Led Apollo 20 – 900W избира първокласни светодиоди като източник на светлина, осигурявайки превъзходно качество и дълъг живот. Някои от най-добрите предложения идват от реномирани брандове с репутация като Tomax, Apollo и Lumatek.

Пълен спектър може да притежава и лед лампа за растеж и цъфтеж. Подобни led лампи за оранжерии и растения, отглеждани хидропонно, или малки стайни растения, са лампите ZEUS 600W Pro LED.

Балансират качеството на светлината с нейния интензитет и продължителност

С лед осветление за растения, благодарение на множеството светодиоди, се създава равномерно разпределение на светлината, дори и близо до растенията. Това позволява само с осветление от една лед лампа да се осигури светлина за многослойни системи за култивиране или за единични в ниски стаи. От този тип е лампа за растения Lumatek Zeus 600W Pro LED с пълен спектър, идеална за вегетация и цъфтеж.

Спестяват нуждата от охлаждане

Използваните лед лампи за растения за закрито отглеждане реално не излъчват топлина. Това съответно не повлиява върху влажността на въздуха и почвата. Освен това за ефективното разсейване на топлината светодиодните лампи за отглеждане на растения разполагат със системи за охлаждане.

При продукти за професионална употреба като например LED лампа GX-200 се използва вградена система за осигуряване на достатъчно охлаждащ поток.

В основните характеристики на лампите, използващи светодиоди, се съдържат всъщност и някои от техните предимства за отглеждане на растения на закрито. С лед осветление за растения се получават максимално добри условия във всеки етап от тяхното развитие. При самия процес градинарят може да усети удобството и практичността на светодиодните лампи.

Какви са предимствата да отгледате растения с лед лампа?

За постигането на оптимален резултат се препоръчва специфична светодиодна лампа за растеж на растения, която наслагва червена, синя, зелена и инфрачервена светлина. Това е и едно от големите предимства да използвате лед лампи за стая или оранжерия.

Други ползи от използването на LED светлина са следните:

Намаляват се оперативните разходи

Макар че светодиодните лампи са малко по-скъпи, консумацията на електроенергия при тях е значително по-ниска, отколкото например при крушките с нажежаема жичка.

Не се затоплят обектите наоколо

Лампите със светодиоди могат да се поставят на прозорец с PVC или дървена мебел без опасност от нагряване. Съответно и рискът от пожар е почти изключен.

Растенията се поливат по-рядко

Почвата не се нагрява от светлината на лампата и следователно не изсъхва толкова бързо.

Липсва трептене

Ако сте в непосредствена близост до осветените растения, няма да усещате неприятно трептене на лампата. Не се излъчва също инфрачервена или ултравиолетова радиация.

Експлоатационният живот на лампата е дълъг

Дори при постоянна употреба светодиодите издържат десетки хиляди часа.

Ъгълът на осветяване е малък

Малкият ъгъл на осветяване – само от 120° означава, че ако например отглеждате разсад в саксии, ще бъдат осветени само те, а не цялото помещение.

LED източниците за осветление осигуряват най-добрата светлина. Те подобряват растежа на растенията и тяхната здравина. Независимо дали ще произвеждате разсад, зеленчуци, билки, цветя, или други растения, с изкуствена LED светлина ще може да го направите ефективно и лесно, а резултатите ви ще бъдат по-големи добиви.

В нашия гроу шоп ще намерите различни типове осветление, рефлектори, кабели, дросели и комплекти, а в случай, че имате нужда от нещо, което не намирате, то може да се обърнете към екипа ни, който ще ви съдейства по всяко време, за да удовлетвори нуждите Ви!

One thought on “LED осветление за отглеждане на растения на закрито

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *