БОРБА С НАСЕКОМИ – ИНСЕКТИЦИДИ


В областта на растениевъдството употреба на широкоспектърни инсектициди, био и системни инсектициди са едни от най-ефективните методи за ограничаване популацията на вредоносните насекоми - прилагат се против мравки, листни въшки, гъсеници, за трипс и други подобни. Използването им в борбата с вредителите по растенията ограничава разпространението на патогенни организми по различните земеделски култури. Това ги прави полезни за лозя, за пшеница, за домати и много други.

Насекомите и нанесените от тях вреди са главна причина за наличието на болести по растенията и унищожаването им. Този съвременен тип препарати против насекоми действа по няколко начина:

  • влияе върху нервната система на вредителите, което ги прогонва;

  • влияе върху външната твърда обвивка на насекомите (екзоскелет);

  • влияе върху жизненоважните органи и системи на насекомите, като ги убива.

Какви видове инсектициди има и какво е влиянието им върху вредителите

Основните характеристики и състава на инсектицидите са на базата, върху която бихме могли да разграничим няколко основни групи.

Според начина си на действие:

  • системни инсектициди - този тип препарати против насекоми се поставя в почвата, като действието започва от абсорбирането на активните вещества от корените на растенията и така по цялата растителна система. Впоследствие, когато те започнат да ядат растението, токсичното действие на препарата терминира вредителя;

  • контактни препарати - тези агенти за защита са с основна функция поразяване ларвите на насекомите, тъй като влияят върху повърхността на растението;

  • чревни инсектициди - прилагат се в борбата срещу вредители като гъсеници, колорадски бръмбари, листни въшки и други, които смучат и/или гризат растенията;

  • фумиганти - това са респираторни химикали, които се прилагат в газообразна форма, като проникват в дихателните пътища на насекомите.

Според химичния си състав биват:

  • органични - добиват се от растителни масла и растителни мастни и животински киселини. Предимството им е, че са екологични и безвредни за третираните култури;

  • неорганични - произвеждат се на базата на синтетични формули и арсенови съединения като борна киселина и силикагел, парафин, цинк, барий, флуор и други.

Инсектициди - начин на употреба

Предвид разнообразието от форми, в които се предлагат различните препарати против насекоми - гранулирани, прахообразни, течни и газообразни, в употребата им има някои различия. Инсектицидите за борба с вредители по доматите и лозята например се разреждат, след което се прилагат посредством пръскане. При други типове земеделски култури, за постигане на ефикасни резултати, се налага комбинираното използването на фунгициди и инсектициди. При борба с домашни вредители най-често се използват газообразни, чието действие е бързо и унищожително.

Защо да се доверите на онлайн магазин за инсектициди Growmall

В онлайн магазин Growmall предлагаме разнообразие от инсектицидни препарати за ефективна растителна защита. Водещи марки защитни агенти срещу вредители като Brimex, Cordalene, Rogis, Oleat Bio са с доказано качество и достъпна цена. Ако търсите надежден партньор в борбата със всякакви видове болести по растенията и защитата им от вредители, Growmall е вашият онлайн магазин.